Så här kokar du pasta

1. Häll i vatten i en rymlig kastrull.
2. Tillsätt salt, och gärna lite olja för att förhindra att vattnet kokar över lika lätt.
3. Låt vattnet koka upp.
4. När vattnet kokar, sänk värmen lite grann, men låt pastan koka ganska hårt.
Rör hela tiden om så att pastan inte klibbar ihop.
5. Koktiden på pasta är olika beroende på tjockleken på pastan,
men detta går att läsa på pastans förpackning.
6. När pastan är lagom mjuk, häll av vattnet. Använd dig gärna av ett durkslag.
7. Servera!


Så här kokar du ris

1. Häll i vatten i en kastrull, hur mycket vatten man skall ha i kan variera, men något som alltid fungerar när vi kokar ris är att ta i drygt dubbelt så mycket vatten som ris.
2. Skölj av riset och häll det i kastrullen.
3. Salta efter egen smak och tycke.
4. Koka upp vattnet och rör om.
5. När vattnet har börjat koka, sänk värmen bara lite grann. Vattnet skall koka på ganska stark värme.
6. Hur länge riset skall koka beror på vilken sorts ris du använder dig av, men det är bara att läsa tiden på risets förpackning.
7. Smaka gärna av riset, och när det är klart häll av vattnet.
8. Servera!


Så här kokar du potatis

1. Skala potatisen
2. Dela på de största potatisarna, alla skall vara i ungefär samma storlek.
3. Lägg potatisen i en kastrull.
4. Täck potatisen med vatten.
5. Salta efter egen smak och tycke.
6. Sätt på locket på kastrullen.
7. Koka upp, och när vattnet kokar så sänker du till låg värme på plattan.
Vattnet måste hela tiden sjuda (småkoka).
8. Beroende på vilken sorts potatis du har, och vilken storlek du har på potatisen,
så kommer det att ta olika lång tid. Vi skulle däremot säga att det tar ca 20 minuter
att koka potatis, men för att veta exakt när potatisen är klar så rekommenderar vi
att känna efter med en potatissticka. Potatisen skall kännas mjuk.
9. När potatisen är klar, tag av kastrullen från plattan och stäng av värmen.
10. Häll av vattnet.
11. Servera!


Tips på hur du kan underlätta din matlagning

Matlådor
Ett sätt att underlätta matlagningen är att laga fler portioner än du behöver vid det tillfället. Ifall du exempelvis dubblar receptet så kommer du att få över mat som du kan frysa in i matlådor och tina upp vid ett senare tillfälle. Detta sparar du en hel del tid på, och du behöver inte laga mat lika många gånger i veckan.

 
Matsedel + storhandling
Om du exempelvis varje söndag sätter dig och skriver ned vilka olika maträtter du vill äta veckan framöver, så slipper du att fundera ut varje dag vilken mat du skall laga. När du bestämt dig för vilka maträtter du vill laga, så skriver du ned alla ingredienser som du behöver handla. Gå sedan till affären för att handla alla varor som du behöver i veckan. Om du gör på det här sättet så kommer du att bli mindre stressad över att inte veta vilken mat du skall laga och vad som behövs handlas. Nu har du gjort klart allt förarbete för den kommande veckan, och slipper att oroa dig för det.

 

Prova nya rätter
Var inte rädd för att prova nya maträtter. Genom att prova nya recept och variera sig mellan många olika recept så tröttnar du inte lika lätt på att laga mat. Ett tips kan vara att hålla utkik efter häften och broschyrer med recept i mataffärerna.

 
Laga mat tillsammans
Självklart är det roligare att laga mat när man har sällskap. Bjud över eller kom överens med vännerna att ni lagar mat tillsammans då och då. Om du tycker att det är tråkigt att laga mat ensam, utnyttja då tiden då du lagar mat till att samtidigt umgås och ha roligt med dina vänner.


Fisk med dillsås och potatis

35 min


4 portioner


Ingredienser:
1 torskblock
5 dl grädde
1 fiskbuljong
1 knippe dill
2 msk Maizena
Ca 12-15 medelstora potatisar 



Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Skala potatisen, lägg dem i en kastrull och koka upp.
3. Skär fiskblocket i skivor och lägg dem i en ugnsfast form.
4. Blanda grädden och Maizenan i en bunke och häll sedan över det över fisken.
5. Smula fiskbuljongen över fisken.
6. Klipp dillen i mindre bitar och strö detta över fisken.
7. Ställ in fisken i ugnen och låt stå i 20-25 minuter.
8. Känn om potatisen är klar med en sticka, häll i så fall ur vattnet.
9. Ta ut fisken ur ugnen och servera tillsammans med potatisen.

Ca 18 kr per portion


Ugnsstekt kyckling med fetaost och basilika

Ca 35 minuter


2 portioner


Ingredienser:
2 kycklingfiléer
½ kruka färsk basilika
1½ dl matlagningsgrädde
1 ½ dl lätt creme fraiche 
1 ½ msk mjöl
½ block feta ost
Aromat

 


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader och smöra en
ugnsfast form med smör eller olja
2. Sätt riset på plattan och låt koka upp
3. Dela kycklingfiléerna i ganska stora bitar, lägg dem i en ugnsfast form och krydda med aromat.
4. Hacka basilikan i grova bitar
5. Häll matlagningsgrädden i en kastrull och sätt på plattan. När grädden börjar bli varm, häll i mjölet och rör bort alla klumpar.
6. Häll sedan i creme fraichen och den hackade basilikan. Rör om och låt koka samman i ett par minuter.
7. Häll såsen över kycklingen och smula sedan över fetaosten
8. Ställ in kycklingen i ugnen och låt stå i ca 20/25 minuter. Servera!

 
ca: 22 kronor per portion


Pastagratäng

2 portioner


20 minuter


Ingredienser:
250 g pasta
1 gul lök
3 st morötter
2 msk olja
2 dl creme fraiche
2 msk grönsaksfond
Salt och peppar
½ tsk torkad timjan


Gör såhär: 
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Koka pastan.
3. Hacka löken och riv morötterna.
4. Fräs löken och morötterna i en stekpanna med olja.
5. Häll i creme fraiche och grönsaksfonden.
6. Krydda med salt, peppar och timjan.
7. Blanda nu pastan tillsammans med morots- och löksåsen och häll det i en ugnsfast form.
8. Låt stå i ugnen i ca 10 minuter.
9. Servera.

Ca 10 kr per portion


videoblogg!


Pasta med kyckling och champinjoner


Tid: ca 15 minuter


2 portioner


Ingredienser:
100 g pasta
2 kycklingfiléer
4 champinjoner
3 dl matlagningsgrädde
1 buljongtärning
Salt
Peppar
Soja

 

 

Gör såhär:
1. Tärna kyckling och champinjoner.
2. Koka upp vatten i en kastrull och häll i pastan.
3. Fräs upp kycklingen i en stekpanna med olja, krydda med salt och peppar
4. När kycklingen fått stekyta, häll i champinjonerna och låt steka tills kycklingen är genomstekt. (skär ett snitt i den tjockaste kycklingbiten och kolla om den är genomstekt.)
5. Sänk värmen på plattan och häll i matlagningsgrädde.
6. Häll i buljongtärningen, några droppar soja och koka samman.
7. Salta efter smak.
8. Servera!

 
Ca 25 kr per portion


Sidsallad med ruccola

Tid: ca 5 minuter


2 portioner


Ingredienser:
ca 35 g ruccolasallad
8 körsbärstomater/2 vanliga
1 strimlad morot
½ rödlök

 

Gör såhär:
1. Strimla moroten, hacka tomaterna och löken.
Blanda det tillsammans med ruccolasalladen.
2. Servera!


Sidsallad med sharonfrukt

5 minuter


2 portioner


Ingredienser:
1 sharon frukt
1 tomat
½ gurka
1 salladslök

 


Gör såhär:
1. Hacka alla grönsaker och blanda
samman dem i en skål.
2. Servera!


Ca 8 kr per portion


Pytt i panna

2 portioner


25 minuter


Ingredienser:
2 medelstora morötter
4 medelstora potatisar
1 gul lök
200-300 gram kassler
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 höns eller köttbuljongstärning
1 tsk flytande honung

 


Gör såhär:
1. Skala morötterna, potatisen och löken
2. Hacka rotfrukterna löken samt
kasslern i medelstora tärningar
3. Stek rotfrukterna tills de uppnått en
gyllenbrun färg och krydda med salt och peppar.
4. Sänk sedan värmen på plattan till hälften och häll i kasslern.
5. Låt alla ingredienser steka samman och känn sedan efter att rotfrukterna är genomstekta. Krydda med en buljongtärning, honung och lite extra salt om det behövs.
6. Servera med stekta ägg!


Ca 17 kr portion


Risker med att äta snabbmat

Som ni säkert vet så för snabbmat med sig en hel del konsekvenser. Vi har skrivit ned några av dem, och även delat med oss av några länkar där ni kan läsa mer ingående.


Smoothie med blåbär

Tid: ca 2 minuter


1 portion

 


Ingredienser:

2 dl grekiskyoghurt
2 dl blåbär
1 dl vatten

 


Gör såhär:
1. mixa samman alla ingredienser. Servera!

 


ca 12 kr per portion


Smoothie med ananas & kokos

Tid: ca 2 minuter


1 portion



Ingredienser:

1 ½ dl vaniljyoghurt
1 ½ dl krossad ananas
2 msk kokos

 

Gör såhär:
1. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur den
krossade ananasen
2. Mixa samman alla ingredienser. Servera!

 


Ca 7 kr per portion


Wraps med rostbiff

Tid: ca 5 minuter


1 portion


Ingredienser:
1 tunnbröd
2 skivor rostbiff
1 näve ruccolasallad
½ tomat
½ avokado
rödlök


Sås:

1 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
½ tsk vitpeppar
1 tsk salt


Gör såhär:
1. smöra tunnbrödet.
2. Lägg på rostbiffen, ruccolasalladen, avokadon, tomaterna och så mycket rödlök du vill ha.
3. Ringla över vitlökssåsen och vik ihop wrapen. Servera!


ca 15 kr per portion


Tomatsoppa

15 minuter


2 portioner

 

Ingredienser:
½ l vatten
500 g krossade tomater med örter
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
2 dl pasta
basilika
1 krm salt


Gör såhär:
1. Häll i vatten och en buljongtärning i en kastrull och koka upp.
2. När vattnet kokat upp, häll i pastan och låt koka efter pastans koktid. (ca 7-8 minuter.)
3. När pastan kokat färdigt, sänk plattan till en väldigt låg temperatur och häll i de krossade tomaterna, tomatpurén och en buljongtärning.
4. Rör samman soppan och krydda med basilika och salt efter smak.


Ca 10 kr


Pizza på hönökaka

15 minuter


2 portioner
Bottnen:
2 hönökakor
400 g krossade tomater
(1 burk eller tetrapack)
2 msk tomatpuré


Exempel på fyllning1:
3 dl skinka
6 ananasskivor
3 dl riven ost
1 tsk pizzakrydda


Exempel på fyllning 2:
2 burkar tonfisk (ca 200 g)
Ca 8 delade körsbärstomater
eller en skivad tomat
Ca 10 svarta oliver
3 dl ost
1 tsk pizzakrydda


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg upp hönökakorna på ett galler med bakplåtspapper.
3. Blanda de krossade tomaterna och tomatpurén i en skål
och bred ut på hönökakorna.
4. Lägg på fyllningen, avsluta med osten och pizzakryddan.
5. Låt stå i ugnen i ca 10 minuter, tills osten är helt smält.
6. Servera!


Ca 20 kr


Pasta & skinksås


Tid: ca 15-20 min

 

2 portioner


Ingredienser:

200g rökt skinka
1 dl gröna ärtor
2 dl lätt créme fraiche
1 hönsbuljongstärning
sant och peppar
200 g fullkornspasta
1 dl mjölk

 

Gör såhär:
1. Börja med att koka upp vattnet.
2. Skär upp skinkan i mindre bitar.
3. När vattnet kokar häller du i pastan.
4. Stek upp skinkan i margarin eller olja.
5. Häll i creme fraichen och mjölken i stekpannan.
6. Häll i buljongen rör tills den smält
7. Häll i ärtorna
8. Krydda med peppar och salt
9. Servera

 

ca 16 kr per portion


Grekisk yoghurt med valnötter & honung

Tid: ca 2 minuter


I portion

 

Ingredienser:
3 dl grekiskyoghurt
10 vindruvor
½ dl valnötter
1 tsk flytande honung

 


Gör såhär:
1. Mät upp yoghurten i en skål
2. Skiva vindruvorna och hacka valnötterna
3. Lägg dem på yoghurten och toppa med honung. Servera!


Fruktsallad med keso och passionsfrukt

ca 10 minuter


1 portion
Ingredienser:
1 dl tärnad frusen mango
1 dl frysta hallon
½ passionsfrukt
½ päron
½ apelsin
1-2 matskedar keso
flytande honung


Gör såhär:

1. Tina upp mangon och hallonen på svag
värme i mikron
2. Skär upp resten av frukten och gröp ur passionsfrukten
3. Blanda samman alla frukter i en skål och rör sist ner keson
4. Toppa med flytande honung

ca 15 kr per portion











Pasta med tomat & vitlökssås

2 portioner


ca 10 minuter


Ingredienser:

1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
1 färsk tomat
1 buljongtärning (kyckling eller grönsaksbuljong)

 


Gör såhär:
1. koka upp vatten i en kastrull och häll
i pastan
2. Pressa vitlöken och fräs den i en
matsked olja
3. När vitlöken fått färg, häll
i de krossade tomaterna
4. Hacka tomaten och häll den i pastasåsen
5. Lägg i buljongtärningen och låt pastasåsen kokas
samman i ett par minuter


ca 7 kr per portion


Omelett med vitlök och tomat

10 minuter


2 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1 dl mjölk
1 tsk vitlökssalt
1 krm svartpeppar
1 tomat
Ca 10 ostskivor.
basilika



Gör såhär:
1. Vispa ägg, mjölk, vitlökssalt och 
svartpeppar i en skål.
2. Skiva tomaten och lägg skivorna på hushållspapper för att ta bort överflödig vätska.
3. Ställ stekpannan med en klick smör i på plattan och sätt på högsta värmen.
4. När smöret smält, häll i äggsmeten i stekpannan.
5. Sänk temperaturen på plattan till en låg temperatur och lägg på tomatskivorna.
6. Avsluta med att skiva ost och lägg på omeletten, och eventuellt krydda med basilika
7. Sätt på locket tills osten smält och konsistensen på omeletten är fast.

6 kr per portion


Grekisk sallad

2 portioner

Tid: ca 10 min


Ingredienser:

½ Isbergssallad
100 g ruccolasallad
½ gurka
4 tomater
1 block fetaost
½ burk svarta oliver
1 röd lök

Ev.
2 msk olivolja
2 msk vinäger
1 tsk salt

Gör såhär:
1. Skär upp isbergssallad och ruccolasallad
och skölj av den under vatten i ett durkslag.
2.Skär sedan upp resten av grönsakerna, blanda allt i en skål.
3. Tärna fetaosten och häll i den tillsammans med oliverna i salladen.
4. Toppa eventuellt salladen med vinäger, olivolja och salt.

 

Ca 20 kr per portion


Fisk i ugn

Ca 45 minuter

3 portioner


Ingredienser:
1 fiskblock (torsk)
1 msk senap
1 dl tomatpuré
1 tomat
½ lök
1 citron
1 crème fraiche (med smak om man vill)
1 dl riven ost
750 g potatis


Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och häll dem i en kastrull. Häll i vatten så att nivån täcker potatisen och lite till.
3. Lägg i fiskblocket i en ugnsfast form, blanda senap och tomatpuré och pensla på.
4. Skiva tomaten, löken och citronen och lägg på fiskblocket.
5. Klicka sedan på creme fraiche över hela fisken. Strö därefter på osten.
6. Stoppa in fisken i ugnen och låt den stå i 30 minuter. Sätt på plattan till potatisarna, låt vattnet koka upp och sänk därefter temperaturen. Låt potatisen koka i 20-30 minuter beroende på storlek och sort. Känn efter med en potatissticka ifall potatisen är färdig.
7. Lägg upp maten på en tallrik och servera gärna med sallad.


2o kr per portion.


Hallon & banansmoothie

3 minuter

2 glas


Ingredienser:
2 bananer
2 dl vaniljyoghurt
2 dl mjölk
4 dl frysta hallon
Ev. 2 tsk krossade eller hela linfrön

Gör såhär:
1. Mät upp och häll i
ingredienserna i en mixer. Mixa!


Ca 7 kr


RSS 2.0